Пешеходна разходка до връх Паскал - 30.12.2023

Аватар
admin
Site Admin
Мнения: 11
Регистриран на: Нед Юли 09, 2023 7:00 pm
Местоположение: Sofia, Bulgaria
Обратна връзка:

Пешеходна разходка до връх Паскал - 30.12.2023

Мнение от admin »

Заглавие: Разходка до връх Паскал

Описание:

Здравейте,

Тръгвам пеш по маршрут град Пирдоп - хижа Паскал - връх Косица - връх Паскал. Денивелацията е около 1350 метра, преходът е около 4 часа в посока. Ще пътувам с кола от София. Ако има желаещи да пишат.

Детайли за маршрута: Пристигаме от София с кола в Пирдоп. Спираме близо някъде около пътя за хижа Паскал. От там тръгваме пеш към хижата. Може да направим почивка на нея навръщане от върха. Планирам хапване на нея и връщане към колата.

Ниво на трудност: Средно
Продължителност: 4 часа
Начално и крайно място: град Пирдоп
Аватар
admin
Site Admin
Мнения: 11
Регистриран на: Нед Юли 09, 2023 7:00 pm
Местоположение: Sofia, Bulgaria
Обратна връзка:

Re: Пешеходна разходка до връх Паскал - 30.12.2023

Мнение от admin »

Разходката до връх Паскал се състоя на 30.12.2023 като имах една събота свободна и реших да се възползвам от прогнозата за хубаво време, което предстоеше. Започва се от град Пирдоп като колата я оставих малко преди гарата в града. Точни координати може да видите тук -> https://maps.app.goo.gl/XjmmWAoKRugzW16Q6 .

Точно срещу вас се падат самите ЖП линии, които се пресичат лесно по вече изградилата се пътека от хора, които често посещават хижа Паскал или просто се разхождат из гората наблизо. Внимавайте за преминаващи влакове!

Изображение

Изображение

Изображение

Началото е леко и приятно, денивелацията е много малка и не усещаш вървенето. Сякаш те подготвя за това, което ще последва и добре те разгрява. За информация, върви се по изцяло черен път чак до хижата, по който могат да минават и високопроходими автомобили. Хижата я зареждат с коли и според мен често има посетители дето не си дават толкова зор.

Изображение

30 минути след началото се влиза в гората на Балкана и така започва и стръмната денивелация от приблизително 600 метра до самата хижа Паскал. Доста е и на моменти зорът си идва в повече, но не е толкова уморително колкото очаквах. С по-чести почивки не се усеща толкова.

Изображение

Изображение

Тръгнах сутринта към 6:30 от гарата и на хижа Паскал бях около 08:30 часа. Беше още твърде рано за обяд, а си носих и храна и реших да спра малко по-нагоре от хижата на една маса с пейки, която имаше в близост чешма с бистра вода. Беше много приятно и изкарах поне 20-тина минути там, докато поизпия малко чай и прехвърля теглото от сака на гърба в другия вътрешен сак.

Изображение

От пейката над хижа Паскал до връх Паскал са още 650 метра денивелация. Много хора стигат хижата и нощуват там и след това се мъчат до върха. Разбирам ги, денивелацията като общо е над 1340 метра и е адски изморително. Особено качването от хижата до върха ти се струва, че няма край. За мой късмет нямаше много сняг и не съм затъвал, тъй като всичко беше замръзнало, включително и почвата и нямах възможност и да се изкалям както трябва.

Изображение

Изображение

Изображение

Първият връх, който се стига, е връх Косица на 2001 метра надморска височина. От него се продължава към връх Паскал като има слизане около 30-тина метра надолу и после пак изкачване до връх Паскал. На връх Паскал бях в 11 часа. Което прави общо 4 часа и половина след тръгването ми от град Пирдоп. Това включва и дългата почивка за чай, който направих над хижата.

Изображение

Изображение

Изображение

Връщането беше ясно, само колената не бяха на същото мнение. Спрях на хижа Паскал за по една супа, където видях и много хора, които тръгваха от града. Хижата сякаш беше празна или тепърва се пълнеше и си мислех, че друг път ще е много приятно да се изкара една нощувка там.

Маршрутът за отиване и слизане може да видите тук заедно с повече детайли -> https://www.sports-tracker.com/workout/ ... 25b876093f

Всичко са:
- 17 км ходене
- 7 часа и половина
- 1360-1380 метра денивелация
Публикувай отговор